Skip to main content

Graanmolen Test 2024

 

 

De beste graanmolen voor ieders budget

 

graanmolen

Hawos Graanmolen Pegasus

High End

 

welke graan molen kopen

Kornkraft Mulino handmolen

Mid Range

 

handgraanmolen voor thuisgebruik

Zassenhaus handmolen vierkant

Budget

 

 

beste graanmolen

Meestal is de keuze aan graanmolens zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor graanmolens

✅ Betrouwbare partners

De beste graanmolens vind je hier

Als jij zelf je eigen meel wilt maken met verschillende soorten granen moet je tegenwoordig al lastig gaan zoeken om juist die combinatie van meel (bloem) te vinden zodat je zelf je eigen brood kan maken. Bij de bakker kan je meestal de meest populaire broden kopen maar als je zelf een eigen speciale mix wilt maken dan bestaat er tegenwoordig nog maar één manier om dat te doen! Je gaat namelijk zelf volledig aan de slag door je granen zelf fijn te malen.

Hiervoor heb je natuurlijk een graanmolen voor nodig die door middel van 2 stenen het graan fijn maalt. Met dit graan kun je zelf je eigen brood maken, volledig natuurlijk zonder bijgevoegde conserveermiddelen. Bepaal vanaf nu volledig zelf wat er in je brood zit!

Er zijn verschillende soorten graanmolens zo heb je handmolens, elektrische graanmolens, windmolens, mueslimachines, koffiemolens en notenmolens. Op deze pagina bespreken we voornamelijk de elektrische graanmolens.

Tegenwoordig is de keuze aan graanmolens enorm, en vandaar deze graanmolen koopgids. Op deze pagina vind je de beste graanmolens voor thuisgebruik. Wij hebben gekeken naar de gebruikersbeoordelingen van een groot aantal graanmolens, maar ook met onze partners die al jaren in deze niche zitten besproken welke de beste graanmolens zijn. Vanuit hier hebben we een handige TOP 10 graanmolens kunnen samenstellen.

Met deze apparaten ga je zeker verder aan de slag kunnen gaan. Verder bespreken we wat een graanmolen is, hoe het werkt en welke granen je kan malen met een graanmolen.

TOP 10 Graanmolens [Meest populair]

Model Review
1 Hawos Queen 1 Graanmolen Hawos Graanmolen Queen 1

91.6%

“De Hawos Queen graanmolen combineert elegantie en uiterlijke schoonheid met innerlijke kwaliteit. “

Lees ReviewPrijs
2 Hawos Graanmolen Pegasus Hawos Graanmolen Pegasus

90.6%

“Deze professionele molen is ideaal voor keukens en bedrijven.”

Lees ReviewPrijs
3 Kornkraft Vagabund bont review Kornkraft Vagabund bont

92.6%

“Deze compacte graanmolen is ideaal mee te werken, het voldoet de gewone maal verwachtingen.”

Lees ReviewPrijs
4 Hawos Molere handmolen beuken multiplex Hawos Molere handmolen

88.6%

“Mooi afgewerkt graan handmolen tevens vrij stabiel en comfortabel.”

Lees ReviewPrijs
5 Hawos Rotare graanmolen Hawos Rotare graanmolen

91.8%

“Deze correcte handgraanmolen is robuust, betrouwbaar en eenvoudig te bedienen.”

Lees ReviewPrijs
6 Hawos Graanmolen Novum Hawos Graanmolen Novum

94.8%

“Schokbestendig is de ideale behuizing voor een robuuste molen met een lange levensduur en bestand tegen intensief dagelijks gebruik”

Lees ReviewPrijs
7 Hawos Graanmolen Oktagon 1 Hawos Oktagon 1

89.8%

“De Hawos Oktagon graanmolen is speels maar harmonieus. “

Lees ReviewPrijs
8 Zassenhaus handmolen vierkant Zassenhaus handmolen vierkant

95.8%

“Deze molen is bedoeld voor kleine huishoudelijke hoeveelheden. Als u meer maalt overweeg dan een elektrische molen.”

Lees ReviewPrijs
9 Kornkraft Mulino handmolen Kornkraft Mulino handmolen

95.2%

“Je bent even bezig, maar maalt perfect. Geen smaakverlies, wat je wel hebt bij elektrisch malen.”

Lees ReviewPrijs
10 Kornkraft Farina handmolen Kornkraft Farina handmolen

86.2%

“Simpele graanmolen met de juiste kwaliteiten.”

Lees ReviewPrijs

 

Wat is een graanmolen?

 

Waarom een graanmolen kopen?

Als jij volledige controle wilt hebben over de ingrediënten in je brood of andere deeggerechten dan kan je dit enkel bereiken als je 100% zelf je eigen meel maakt. Jij kan zelf de hoeveelheden van de granen en zaden bepalen zodat jouw deegwaren een unieke smaak hebben.

Met een graanmolen maak je in no time zelf je meel. Je kan trouwens ook zelf bepalen bij welke leverancier je de granen haalt. Zo heb je volledige controle over de kwaliteit.

Kies voor een elektrische graanmolen om binnen de minuut je eigen meel in handbereik te hebben. Alle modellen zijn van hout gemaakt dus stevig en duurzaam.

Voordelen van een graanmolen

✅ Je hebt het kwaliteitsproces volledig in handen

✅ Je weet exact wat in je meel zit

✅ Je hebt altijd vers meel

✅ Kies zelf welke granen je maalt

✅ Goedkoper

✅ 100 – 200 gram meel per minuut

✅ Betere smaak bij eindproduct

✅ Laag energieverbruik

✅ Leuke bezigheid

✅ 100% zuiver en eerlijk

✅ Binnen de minuut je eigen meel

✅ Keramische maalsteen hoge functionaliteit

 

Nadelen van een graanmolen

 • Stofferig
 • Prijs van de graanmolen kost als snel een paar honderd euro
 • Handmolens kosten veel meer tijd
 • IJzeren maalstenen zijn niet zo geschikt voor de meeste granen
 • Keramische maalsteen best niet gebruiken met vettige ingrediënten zoals pindanoten
Hawos Graanmolen Pegasus

graanmolen kopen

Hoe werkt een graanmolen?

Een graanmolen ook wel meelmolen of korenmolen genoemd is een molen waarmee uit graan meel wordt gemalen. Het werkt redelijk eenvoudig, het graan wordt gemalen tussen twee stenen. De stenen wrijven de granen tot fijn poeder. Er zijn tegenwoordig 2 verschillende graanmolens voor thuisgebruik namelijk hand aangedreven graanmolens en graanmolens aangedreven door een elektromotor. Het malen van granen met de hand is een zware klus vandaar de populariteit van de elektrische graanmolens.

Dan hebben deze graanmolens ook nog 2 verschillende types maal schijven waar het graan mee gemalen wordt. Dit is een belangrijke specificatie waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een graanmolen. Metalen maalschijven zijn veel beter geschikt voor het malen van oliehoudende zaden zoals pinda’s. Deze zaden met een hoog oliegehalte zijn niet geschikt voor keramische schijven. Als je pindanoten toch maalt met keramische schijven kunnen de maalstenen vast komen te zetten en voornamelijk het proper krijgen achteraf is een lastig karwei.

Metalen schijven zijn natuurlijk goedkoper als keramische maalschijven maar ze slijten veel sneller. Ook worden de granen niet zo fijn gemalen met een metalen schijf, je moet dikwijls 2 keer alles malen. Kies daarom een graanmolen met keramische maalstenen zodat je in één keer alles fijn kunt malen. De keramische maalsteen zijn gebakken maalschijven die voorzien zijn van korund edelsteentjes. Ze worden vervaardigd van robijn wat gekend staat om zijn enorme hardheid. Verder zijn bijna alle graanmolens gemaakt van hout en hebben ze aan de bovenkant allemaal een trechter waar je de granen in doet. Aan de voorzijde zit een opening waar het meel uitkomt. Tot slot kan je bij de meeste modellen instellen hoe fijn je granen gemalen moeten worden.

TIP: Kies altijd voor een graanmolen met keramische maalstenen, tenzij je oliehoudende zaden wilt malen zoals pinda. Metalen maalstenen hebben ook een slecht maal resultaat.

 

Graanmolen Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot een aankoop van een graanmolen is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een graanmolen komt er in alle maten en vormen ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste factoren waarmee je rekening mee moet houden.

 • Trechterinhoud
 • Vermogen
 • Maalsteen
 • Materiaal Design

Trechterinhoud

De trechterinhoud bepaald hoeveel granen je per beurt in de graanmolen kan malen. Deze beginnen meestal bij 500 gram granen bij de kleinere modellen. Professionele graanmolens hebben al snel een trechter waar je 2500 gram granen tegelijk in kunt malen.

Vermogen

Een graanmolen heeft niet zo veel vermogen nodig gelukken de krachtigste elektrische graanmolens hebben maar een vermogen van 750 Watt. Dus je kan stellen dat ze redelijk energiezuinig zijn.

Maalsteen

Je hebt ofwel een metalen maalsteen of een keramische maalsteen. De voorkeur gaat naar een keramische maalsteen. In slecht 1 maalbeurt zal een keramische maalsteen je granen tot meel malen. Met metalen maalstenen moet je vaak je meel nog een tweede keer malen dus dit is niet echt praktisch. Het enigste argument om een graanmolen met een metalen maalsteen te kiezen is als je oliehoudende zaden zoals pinda’s wilt malen. Deze zaden maal je best ook niet met een keramische maalsteen anders gaat alles plakken en hangt je apparaat snel vast.

Ons advies? Ga voor een graanmolen met een keramische maalsteen tenzij je specifiek oliehoudende zaden wilt malen.

 

zelf meel maken

Materiaal Design

Een graanmolen moet tientallen jaren mee gaan en moet dus uit sterke onderdelen gemaakt zijn. Bijna alle graanmolens zijn van Hout van plastic gemaakt. Wij geven de voorkeur aan houten graanmolens, ze geven een authentieke toets aan de ervaring en hebben een hoge duurzaamheid.

TIP: Het meel wat uit de graanmolens komt is behoorlijk warm door de wrijving van de maalstenen en kan al gauw 40 °C worden.

Meest gestelde vragen over graanmolens [FAQ]

Je kan specerijen, kruiden, zaden, granen en soms ook peulvruchten malen met een graanmolen. Hieronder de granen die je makkelijk kunt malen met een graanmolen:

 • Amaranth
 • Boekweit
 • Chiazaad
 • Eenkoorn tarwe
 • Emmertarwe
 • Gepelde gerst
 • Gierst
 • Groene spelt
 • Haver
 • Kamut (Oosterse tarwe)
 • Lupine zaden
 • Maïs
 • Milo graan
 • Natuurlijke langkorrelige rijst
 • Quinoa
 • Rogge
 • Spelt
 • Teff (Liefdesgras)
 • Toky boekweit
 • Tarwe
 • Vossestaartgierst (trosgierst)

Buiten granen kan je ook specerijen en zaden malen met een graanmolen

 • Anijszaad
 • Fenegriekzaad
 • Kaneelbloemen
 • Kaneelstokjes
 • Kardemomzaad
 • Karwijzaad
 • Komijn
 • Kruidnagel
 • Piment
 • Steranijs
 • Tonkabonen
 • Venkelzaad